Peoplesphere: The People Managers Magazine

ACLVB wint, ACV en ABVV gaan achteruit

Tussen 7 en 20 mei 2012 trokken in meer dan 6000 ondernemingen de werknemers naar de stembus om hun personeelsafgevaardigden in de ondernemingsraden en comités voor preventie en bescherming op het werk te kiezen. Vergeleken met de verkiezingen van 2008 is ACLVB de grote winnaar: de liberale vakbond wint 1,6 procentpunt en stijgt van 9,67% naar 11,32%.

Het ACV verliest in de ondernemingsraden terrein, maar blijft met 51,69% duidelijk de grootste. Het ABVV zakt van 36,23% naar 35,45%. Met 1% blijft het NCK (Nationale Confederatie van het Kaderpersoneel) status-quo. 

"De verschuivingen liggen in de lijn van de verwachtingen en veranderen de onderlinge verhoudingen tussen de vakbonden niet fundamenteel", aldus Jan Vanthournout, legal manager bij SD Worx, in een eerste reactie. "Opmerkelijk is wel het lage aantal jongeren dat is komen stemmen. In die categorie valt zelfs een daling van 44% naar 37% tegenover 2008 vast te stellen. Dit terwijl veel meer arbeiders (81%) en bedienden (68%) en zelfs kaders (53%) stemden, en deze in aantal nagenoeg status quo bleven."

Tags: Sociale verkiezingen

| More

Talent in beweging

Wilt u ons uw nieuwe uitdaging bekend maken: info@peoplesphere.be

Recht

Vacatures

Agenda