NL | FR | LU
Peoplesphere

België eindigt 17e in de EF EPI ranking voor Engels als vreemde taal

De EF English Proficiency Index 2015 meet de kennis van de Engelse taal bij volwassenen in landen waar een andere moedertaal wordt gesproken. België behaalt de 17e plaats in de lijst en heeft gemiddeld een hoge taalvaardigheid in het Engels. Vlamingen zijn sterker dan Walen en Brussel eindigt in de derde positie, na Antwerpen en Gent.

EF Education First lanceerde recent de 5de editie van zijn jaarlijkse EF English Proficiency Index (EF EPI), ‘s werelds grootste ranking van landen op basis van Engelse vaardigheden. Het rapport toont globale en regionale leertrends aan en analyseert de relatie tussen de kennis van het Engels in dat land en het economisch concurrentievermogen. Dit jaar behandelt het EF EPI rapport 70 landen in de rangschikking. De resultaten zijn gebaseerd op data verkregen van 910 000 volwassen die hun kennis van Engels testten.

Scandinavische landen op kop

Zweden, Nederland en Denemarken nemen het podium in, met scores die hoger liggen dan 70.
België rankt op de 17e plaats wereldwijd, met een gemiddelde score van 59,13. Dit is een sterke daling tegenover vorig jaar, waar België op de 9e plaats stond en een gemiddelde score haalde van 61,21.

Regionale verschillen

Nederlandstaligen hebben een zeer hoge vaardigheid in het Engels, met een gemiddelde score van 62,20; Franstaligen behalen een behoorlijke hoge taalvaardigheid (gemiddeld 57,94). Antwerpen en Gent halen de hoogste scores, Brussel volgt in hun voetsporen.

Ladies are better in English, maar niet in België

Hoewel vrouwen wereldwijd beter Engels spreken dan mannen (wereldwijd 53,4 tegenover 52,8; in Europa 56,56 tegenover 54,74), is dit in België net omgekeerd: mannen (gemiddeld 60,79) zijn sterker in Engels dan vrouwen (gemiddeld 57,47).

Taalvaardigheid en werkgelegenheid: een uitdaging voor de 40+

Zoals een opleiding een goede start op de arbeidsmarkt bepaalt, laten taalvaardigheden toe om concurrentieel te blijven en zich te onderscheiden van andere kandidaten. Om deze reden halen studenten en young professionals hoge scores, die schommelen rond de 60. Bij de 31 tot 40-jarigen daalt de talenkennis echter tot een gemiddelde score van 56,51. De categorie 40+, die een steeds sterkere concurrentie ondervinden op de arbeidsmarkt, investeren opnieuw in het verbeteren van hun Engels en halen daardoor een hogere score van 58,09.

Enkele belangrijke resultaten van de EF EPI wereldwijd zijn de volgende:

• Vrouwen spreken beter Engels dan mannen in bijna elk onderzocht land. Deze genderkloof is er echter niet in de Noord-Europese landen, die zeer hoog scoren op de test.
• Europese landen en dan voornamelijk de Noordelijke landen, blijven andere landen overtreffen en nemen de top 10 van de index in.
• Het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn de enige regio’s waar er een achteruitgang van het Engels wordt vastgesteld.
• Hoewel landen jaarlijks wisselen in de ranking, blijft het niveau van Engels in een land sterk gelinkt aan het bruto nationaal inkomen, de levenskwaliteit, de toegang tot internet en andere indicatoren.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.