NL | FR | LU
Peoplesphere

Bore-out on the rise: een kwart van de Vlamingen verveelt zich soms op het werk.

1 op 4 Vlamingen geeft aan zich wel eens te vervelen op het werk. Bij de jongere werknemers loopt dit zelfs op tot bijna de helft (45%). Dit blijkt uit een onderzoek van Protime, een specialist in onder meer tijdregistratie en werkplanning, bij meer dan 1.000 werkende Vlamingen. Een registratie van de werktijd en de taken – en dus ook de werkdruk – kan verveling helpen voorkomen. Toch ziet 62% van de werknemers dit vooral als een controlemiddel.

Lijkt er bij jou ook soms geen einde te komen aan de werkdag? Je bent niet alleen! Vooral jongere werknemers (18 tot 34 jaar) geven aan zich soms te vervelen op het werk, tegenover ‘slechts’ 15% van de 50-plussers. Dit staat in schril contrast met bijna de helft van de Vlaamse werknemers (48%) die gestresst raken door een te grote hoeveelheid werk. Ook hier spannen de jongere werknemers de kroon (54% tegenover 36% van de 50-plussers).

Herverdeling van het werk

Het hoeft dan waarschijnlijk niet te verbazen dat bijna 4 op 10 werknemers (39%) vinden dat het werk binnen hun team niet goed verdeeld is. Iets meer dan de helft van de respondenten (52%) zegt meer werk te verzetten dan zijn of haar collega’s. Bij de 35 tot 49-jarigen loopt dit op tot 59%, tegenover 47% van de 50-plussers en 51% van de 18- tot 34-jarigen.

“Het inzichtelijk maken van de taken en het tijdsgebruik van iedereen, kan helpen om de werklast binnen de teams beter op elkaar af te stemmen. Dit kan bore-outs, maar ook burn-outs helpen vermijden én zorgt er voor dat mensen zich gelukkiger voelen in hun job,” aldus Peter s’Jongers, CEO van Protime. “Hoewel softwaretools voor tijdregistratie hierbij een oplossing kunnen bieden, worden ze nog door 62% van de respondenten gezien als een louter controlemiddel om werknemers in de gaten te houden. Niet dus. Werknemers hebben enkel er enkel bij te winnen; zo houden ze hun werk ‘werkbaar’”.

Methodologie – Dit online onderzoek werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau MarktEffect in opdracht van Protime. 1.020 Vlaamse werknemers werden tussen 5 en 19 september 2018 bevraagd. Zij zijn een representatieve steekproef voor de totale beroepsbevolking in Vlaanderen. Alle deelnemers zijn tussen de 18 en 65 jaar oud en evenredig verdeeld over alle sectoren. De maximale foutenmarge bedraagt 3,1%.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.