NL | FR | LU
Peoplesphere

Dubbel zoveel CEO’s zijn bezorgd om gezondheid van personeel

Eén op de vier CEO’s maakt zich zorgen om gezondheidsklachten van zijn werknemers in de komende vijf jaar. In 2015 ging het nog maar om één op de tien. Dat blijkt uit een nieuwe studie over duurzame inzetbaarheid van hr-dienstverlener ACERTA bij 470 CEO’s van Belgische bedrijven.

Werkgevers vrezen dat hun medewerkers uitgekeken raken op hun werk, een burn- of bore-out krijgen of andere gezondheidsklachten. Hoewel ze tegenover twee jaar geleden de helft méér inspanningen doen om hun personeel gemotiveerd te houden of hen goed te laten voelen op het werk, beseffen de CEO’s dat er nog veel werk aan de winkel is.

Burn-outs, depressies, bore-outs… het zijn de gezondheidsklachten van deze tijd waarmee bedrijven geconfronteerd worden. Anderzijds vragen economische en technologische ontwikkelingen wendbaarheid van organisaties en medewerkers. En dat maakt heel wat bedrijfsleiders ongerust. ACERTA deed in 2015 dezelfde bevraging bij Belgische CEO’s over duurzame inzetbaarheid. Toen verwachtte amper 10 % van hen dat hun personeel gezondheidsklachten zal krijgen vanwege de job. Bij een nieuwe bevraging van dit jaar geeft 23 % dit aan, een verdubbeling.

Peter Tuybens, director bij ACERTA Consult : “Positief is zeker dat dat een groeiend aantal CEO’s zich bewuster wordt van de toekomstige gezondheidsrisico’s van zijn personeel. In dezelfde studie zien we echter dat 43 % geen stijging verwacht. We merken in de praktijk dat een manifest percentage van deze klachten te maken hebben met geestelijke gezondheid of psychische klachten. Ook zien we een grotere bereidheid om duurzame initiatieven te nemen hieromtrent.”

Extra inspanningen nodig om personeel gemotiveerd en inzetbaar te houden

Andere opvallende conclusie van de ACERTA-studie: één op de vier CEO’s vreest dat hun medewerkers uitgekeken raken op hun werk of hun motivatie verliezen. De werkgevers beseffen dan ook dat ze extra inspanningen moeten leveren om hun medewerkers met goesting naar het werk te laten komen.

Als we vergelijken met de studie in 2015, dan vinden CEO’s dat ze sinds 2015 al meer initiatieven nemen om de doorgroeikansen van hun personeel te stimuleren.
Zo maken ze al vaker interne vacatures bekend (van 42 % naar 51 %), proberen ze de mentale en fysieke gezondheid van hun personeel te verbeteren (van 28 % naar 42 %) en maken ze meer werk van loopbaanbegeleiding (van 21 % naar 38 %). Ondanks die inspanningen blijft de Belgische CEO ook kritisch voor zichzelf.

Peter Tuybens licht toe: “Onze studie toont aan dat CEO’s zichzelf een onvoldoende geven voor hun eigen inspanningen. Zo willen ze bijvoorbeeld nog meer specifieke maatregelen nemen om stress op de werkvloer te verlagen. Er zijn een aantal kernvragen die CEOs en hr- managers zich steeds vaker stellen: hoe kan ik mijn medewerker op zijn /haar best inzetten? Hoe kan ik de talenten van mijn medewerkers sterker benutten? Hoe kom ik tot een duurzaam intern mobiliteitsplan? Gelukkig gebeurt het enkel focussen op de tekortkomingen minder en minder. Meer en meer CEO’s accepteren dat er bij iedereen ‘een hoek’ af is. Het enkel focussen op de tekortkomingen inzake performantie gebeurt minder en minder.”

Jobrotatie om werknemers tevreden te houden

Om het werk spannend en boeiend te houden, kunnen werknemers ook van functie veranderen binnen het bedrijf. Volgens de studie van ACERTA geeft 40 % van de CEO’s aan dat hun arbeiders en bedienden de mogelijkheid hebben om intern een andere functie in te vullen. Eén op de drie deed dat ook effectief in de laatste drie jaar.

Jobrotatie of een andere job binnen het eigen bedrijf stimuleren, wordt almaar belangrijker voor CEO’s. Dat heeft enerzijds te maken met het feit dat bedrijven hun personeel betrokken willen houden bij de organisatie en geëngageerd houden in de job. Alleen op deze wijze kan een werkgever de gemiddelde goesting van zijn werknemer in de job op peil houden. Anderzijds heeft dit ook te maken met het feit dat de meeste Belgen tot hun 67e zullen werken en met de war for talent op de arbeidsmarkt.

“Er is duidelijk een schaarste op de arbeidsmarkt. Bedrijven beseffen dan ook hoe belangrijk het is geworden om hun talent in kaart te brengen en te behouden. Uit de studie blijkt dat de bewustwording hiervan, vooral is gestegen voor wat betreft de arbeiders. Daar geven 40 % van de CEO’s aan dat zij makkelijk van functie kunnen veranderen. Twee jaar geleden was dit nog 29 %. Ze maken dus een inhaalbeweging. Misschien als gevolg van het eenheidsstatuut”, zegt Peter Tuybens.

Bovendien hecht ACERTA zelf ook veel belang aan het “rematchen” van individuele talenten met de functievereisten binnen de organisatie. Hierdoor geef je als werkgever nieuwe groeikansen aan je eigen medewerkers.

Meer inspanningen nodig van CEO, maar evenveel van personeel

Het personeel op mentaal en fysiek vlak gezond houden, is niet alleen een verantwoordelijkheid van de CEO. Ook de medewerker zelf neemt best meer initiatief om gelukkig te blijven op het werk. Eén op de drie CEO’s verwacht dat de medewerker zelf meer feedback vraagt, nadenkt over de eigen loopbaan en/of levenslang blijft leren.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.