NL | FR | LU
Peoplesphere

Geluk is maakbaar en het is immers tijd dat het beleid concreet actie gaat ondernemen.

Na twee jaar diepgaand en grondig wetenschappelijk onderzoek hebben levensverzekeraar NN en de Universiteit van Gent blootgelegd welke factoren de grootste zuivere impact hebben op ons geluk. De top 3: sociale relaties, gezondheid en geld. Na het afronden van het wetenschappelijk onderzoek, is het immers tijd dat het beleid ook concreet actie gaat ondernemen. Waarom geen Minister voor Geluk aanstellen in België?

Professor Lieven Annemans stelt vandaag ‘de taart van het zuiver Belgisch geluk’ voor. Hieruit blijkt dat maar liefst 60% van ons maatschappelijk geluk maakbaar is én dat geluk afhangt van de ‘grote dingen’.

Een tiental wetenschappers en geluksexperten – Koen Kas (gezondheidsfuturoloog), Caroline Verlinde (huisarts en adjunct-kabinetschef Jo Vandeurzen), Juan Tecco (directeur afdeling psychiatrie ziekenhuis Bergen), Bram Deloof (eerste Belgische schepen van geluk),Herman Peeters (CM), Sylvie Loumaye (psychologe), Sophie Grosjean (coach geweldloze communicatie), Cynthia Ghysels (life planner), Bruno Delepierre (auteur van Happonomy) en Arnaud Joskin (economist) – publiceren vandaag aanbevelingen om ons Belgisch geluk te verhogen.

De finale resultaten werden bekend gemaakt in aanwezigheid van vice-eersteminister Kris Peeters, gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent) en Jan Van Autreve (CEO NN).

1. Sociale relaties en sociaal welzijn (zich niet eenzaam voelen, zichzelf kunnen zijn en geen of weinig stress ondervinden) zijn de allerbelangrijkste factor voor ons geluk en nét daarop scoort de Belg ondermaats. De gemiddelde Belg scoort hier amper 5,78 op 10. Nog opvallender: jonge Belgen scoren hier nog slechter op dan senioren. Maar liefst 44% van de jonge Belgen (tussen 20 en 34 jaar) scoort onder de 5 op 10. Hier is dus dringend werk aan de winkel. Eén van de aanbevelingen van de wetenschappers en experten zal dan ook zijn om van jongsaf aan (in scholen) in te zetten op stressbestendigheid en omgaan met stress.

2. Mentale gezondheid is cruciaal voor ons geluk. Ook hier scoren Belgische senioren opvallend beter dan jonge Belgen. Meer dan helft van de 65-plussers is zeer tevreden met de gezondheid. Bij jonge Belgen is amper 33% hier zeer tevreden over. Eén van de verklaringen van wetenschappers is dat het besteden van vrije tijd aan sociale media, smartphone…. ten koste gaat van activiteiten die onze levenstevredenheid bevorderen (wandelen, tijd doorbrengen in de natuur…).

3. Mensen die precaire omstandigheden (onder armoedegrens) leven, hebben nagenoeg geen kansen op levenstevredenheid. Daarom zullen de experten aangeven dat het huidige beleid tekort schiet. Mensen moeten uit de armoede gehaald worden. Het belastingsysteem moet rechtvaardiger.

Bron : NN – UGent

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.