NL | FR | LU
Peoplesphere

Groeiende mismatch vooral nefast voor jongeren.

Talent en vaardigheden sluiten niet goed aan op de jobs die beschikbaar zijn in België. De mismatch tussen vraag en aanbod – vooral in gespecialiseerde functies – zorgt voor krapte op de arbeidsmarkt en veroorzaakt een stijgende druk op Belgische lonen. Dit blijkt uit de Hays Global Skills Index (GSI) van Hays en Oxford Economics. Vooral jongeren ervaren de gevolgen ervan.

De Hays Global Skills Index brengt de uitdagingen op de internationale arbeidsmarkt en 33 lokale markten in kaart. Wereldwijd loopt de spanning op de arbeidsmarkt in 2018 op tot een index score van 5,4 (ten opzichte van 4,3 in 2017). In ons land hebben bedrijven moeite om kandidaten aan te trekken door krapte op de arbeidsmarkt en een groeiende mismatch tussen jobs en talent. De indexscore voor België stijgt van 3,3 in 2017 naar 3,9 momenteel.

“De Belgische arbeidsmarkt trekt weer aan. Bedrijven willen weer meer mensen aantrekken en kandidaten houden steeds vaker het aanbod in de gaten om zich aan een jobwissel te wagen“, legt Robby Vanuxem, Managing Director van Hays, uit. Toch hebben bedrijven nog steeds moeite met het aantrekken van werknemers met de juiste vaardigheden. “We merken een stijgende mismatchscore wat betreft talent. De beschikbare kandidaten op de arbeidsmarkt hebben vaak niet de gevraagde vaardigheden. Dat veroorzaakt krapte en druk op Belgische lonen.”

Hoewel het algemene werkloosheidspercentage is gedaald naar 6,1% in 2018 (t.o.v. 7,1% in 2017), stijgt volgens de studie de langetermijnwerkloosheid door mismatches in vraag en aanbod. Het gebrek aan juiste vaardigheden is het meest acuut bij gespecialiseerde functies. Uit de Global Skills Index blijkt dat er in België een gebrek is aan ingenieurs, techniekers, onderzoekers, wetenschappers, IT-analisten -en ontwikkelaars, accountants, en meertalige salesprofielen.

Jong en (on)bezorgd

Rekruteringsexpert Hays geeft aan dat de Belgische arbeidsmarkt vorig jaar nog met een jongerenwerkloosheid van 19% kampte, wat 2.5%* boven het Europese gemiddelde ligt, ondanks de economische heropleving. “Daarom hebben we maatregelen zoals studiebegeleiding, stages en actieve inspraak van studenten nodig, willen we de krapte verhelpen en langdurige jongerenwerkloosheid vermijden. Sommige jongeren hebben niet de juiste opleiding genoten of zijn te vroeg uitgevallen, en willen nadien een tweede kans.”

Druk op loon

Het stijgende aantal mismatches zorgt voor een toename van jobhopping. “Bedrijven doen er goed aan hun retentiestrategie te evalueren. We verwachten een sterke loonstijging in 2018. Jobhopping is een factor die de loonlast voor werkgevers nog vergroot.”

 

Over de methodologie – De Hays Global Skills Index geeft voor elk land een score tussen 0 en 10, die de druk op de arbeidsmarkt meet. De score wordt berekend aan de hand van een analyse van zeven gelijkgewogen indicatoren, die elk een verschillende dynamiek van de arbeidsmarkt bestrijken, zoals opleidingsniveaus, arbeidsmarktflexibiliteit en loondruk.
Een algemene score van meer dan 5,0 geeft aan dat de arbeidsmarkt ‘krapper’ is dan normaal. Een score onder de 5,0 geeft aan dat de markt ‘losser’ is dan normaal. Binnen deze algemene scores kunnen de scores die aan elk van de zeven indicatoren worden toegekend echter aanzienlijk variëren, wat de verschillende dynamiek en druk waarmee elk land wordt geconfronteerd, benadrukt.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.