NL | FR | LU
Peoplesphere

Hoe wil VDAB mensen overtuigen van een job in de zorg?

Vandaag start de week van de zorg. Naar aanleiding daarvan zet VDAB een job in de zorgsector in de kijker met de campagne ‘Een job in de zorg? Da’s een slimme keuze!’. Door de dubbele vergrijzing is de nood aan personeel bijzonder hoog.

In de periode tussen februari 2018 en januari 2019 ontving VDAB 9.379 vacatures voor verpleegkundige. Daarvan stonden er eind januari 2019 nog 1.485 open. Daar tegenover stonden het voorbije jaar gemiddeld 582 werkzoekenden die niet aan het werk zijn, met interesse in een job als verpleegkundige. Verpleegkundige staat dan ook in de top tien van knelpuntberoepen.

Fons Leroy, Gedelegeerd Bestuurder van VDAB: “De zorgsector heeft te maken met een dubbele vergrijzing. Daardoor weten we nu al dat de vraag naar personeel in de zorgsector alleen maar zal toenemen, en dat terwijl er nu al grote tekorten zijn.” De vergrijzende bevolking heeft enerzijds een impact op het aantal patiënten dat zal toenemen, en anderzijds op het personeel dat de komende jaren op pensioen zal gaan. Daardoor is de nood aan personeel in deze sector bijzonder hoog.

Is het een slimme keuze?

Dat het een zwaar beroep is, en dat de opleiding moeilijk is, dat krijgen de bemiddelaars van VDAB wel vaker te horen wanneer het gaat over een job in de zorg. Aan een opleiding valt in deze sector moeilijk te ontkomen door de kwaliteitsvereisten. Maar voor wie gemotiveerd is, is het een haalbare kaart. Er zijn aangepaste trajecten waardoor iemand kan rekenen op extra ondersteuning en meer tijd kan nemen voor een opleiding. Dat kan bijvoorbeeld via een vooropleiding voor mensen met een migratieachtergrond (VOSPA), of via een vertraagd traject (Zorgportaal). En zoals voor alle erkende opleidingen door VDAB kunnen cursisten rekenen op financiële voordelen, zoals de betaling van de cursus door VDAB, een premie voor kinderopvang en een verplaatsingsvergoeding.

Met de campagne wil VDAB een brede groep van werkzoekenden doen nadenken over een job in de zorg. Voor wie een job zoekt dicht bij huis, jobzekerheid wil en graag iets wil betekenen voor de samenleving, is het een slimme keuze. Dat is ook het geval voor Lori, cursist in opleiding tot zorgkundige: “Na 12 jaar in de verkoop verloor ik mijn job door een herstructurering. Ik volg nu de opleiding zorgkundige. Het is soms zwaar om terug te gaan studeren met 2 jonge kindjes, maar het lukt. Het contact met mensen vind ik heel belangrijk. Dat maakt me echt gelukkig en geeft me voldoening om mensen persoonlijk te kunnen helpen en het verschil te maken.”

Competenties geven toegang tot job in de zorg

Mensen komen sneller in aanmerking voor de zorg dan ze op het eerste zicht zouden denken. Heel wat competenties die nuttig zijn in de zorg, kan men elders al hebben opgedaan. Wie bijvoorbeeld altijd een luisterend oor heeft voor vrienden en familie, is zorgzaam. Iemand die oma leert skypen, toont dan weer dat hij of zij geduldig is. Zonder het goed te beseffen, hebben velen van hen de juiste competenties in huis. Het komt erop aan om daar de vinger op te leggen en vervolgens een opleiding en stage te starten.

Bron: VDAB

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.