NL | FR | LU
Peoplesphere

De lonen zitten in de lift met een toename van ruim 4 procent op een jaar tijd.

Het gemiddeld maandelijkse brutoloon in België bedraagt 3.329 euro. Ook het aantal extralegale voordelen per werknemer zit in stijgende lijn. De regionale loonverschillen blijven behoorlijk. Brussel betaalt het best, gevolgd door Waals- en Vlaams-Brabant.

Dit alles blijkt uit de laatste editie van de Loonwijzer van Jobat. Die biedt naar jaarlijkse gewoonte een inkijk in het loonzakje van de werkende Belg, met zowel arbeiders, bedienden, kaderleden als ambtenaren.

Lonen en extralegale voordelen omhoog

De lonen nemen alvast toe. Op een jaar tijd nemen zowel het gemiddelde loon als de mediaan met ruim 4 procent toe. Wat Vlaanderen betreft gaan alle provincies er wat dat betreft gemiddeld op vooruit.

Daarnaast zitten ook het aantal extralegale voordelen, waar werknemers op kunnen rekenen, in stijgende lijn. Dat zijn er intussen gemiddeld 4,6 per werknemer met maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, groepsverzekering, ecocheques (en andere waardebonnen) en een gsm of smartphone (met abonnement) als belangrijkste extralegale voordelen. Vorig jaar waren er dat 4,4 per werknemer. De gsm/smartphone, de laptop en de onkostenvergoeding stijgen in verhouding het meest.

Brussel bovenaan

Over heel het land bekeken, kan je in Brussel het meest verdienen: gemiddeld 3.642 euro bruto per maand. In Brussel verdien je nog altijd ruim 300 euro meer dan gemiddeld in heel België. Ook Waals-Brabant (3.4818 euro bruto) en Vlaams-Brabant (3.406 euro bruto) betalen hun werknemers meer dan gemiddeld.

Het verschil heeft te maken met de omstandigheden. In het Brusselse bevinden zich nogal wat grote bedrijven en organisaties, zoals de EU. Ook kaderleden en ambtenaren zijn er goed vertegenwoordigd, en die verdienen gemiddeld meer dan arbeiders en bedienden. In provincies Luik, Namen, Henegouwen en Limburg verdien je in verhouding dan weer minder.

Over de Jobat Loonwijzer – Jobat Media en marktonderzoeksbureau Ipsos bevroegen dit jaar ongeveer 20.000 werkende Belgen over hun salaris via een online enquête. De respondenten (49% man, 51% vrouw) hebben een gemiddelde leeftijd van 38 jaar, met gemiddeld 7 jaar ervaring bij hun huidige werkgever. Van deze respondenten heeft 31% heeft een diploma secundair onderwijs, 34% een bachelor, 27% heeft een master.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.