NL | FR | LU
Peoplesphere

Oktober: maand van de cybersecurity.

In het kader van de European Cyber Security Month lanceren het Centrum voor Cybersecurity België en de Cyber Security Coalition voor de 4de keer een sensibiliseringscampagne rond cyberveiligheid. Deze keer willen ze de internetgebruiker aansporen om regelmatig back-ups te maken en updates uit te voeren.

Tijdens de campagnemaand oktober willen ze de aandacht vestigen op het thema via radiospotjes en filmpjes op social media. Op de campagnewebsite bij https://campagne.safeonweb.be/nl bieden ze niet alleen informatie maar ook een digitale gezondheidsindex aan. Ze gaan met hun boodschap ook letterlijk naar de burger toe: ze houden op 9 oktober een actie in 5 grote treinstations en ze gaan 10 dagen op tour met de federal truck.
Evy Gruyaert en Julie Taton zijn de digitale gezondheidscoaches bij deze campagne.

Met de federal truck gaan zij naar de bevolking toe. Op 10 verschillende plaatsen in Brussel, Vlaanderen en Wallonië houden ze halt en nodigen ze iedereen uit om meer te weten te komen over updates en back-ups, aldus Phédra Clouner, vicedirecteur CCB.

Waarom zijn back-ups en updates zo belangrijk?

Op 12 mei 2017 werd de wereld opgeschrikt door de uitbraak van de ransomware WannaCry. De snelheid waarmee het gijzelvirus systemen wereldwijd infecteerde, was ongezien. In 150 landen werden meer dan 300.000 toestellen geïnfecteerd. Het virus kon zo snel en hard toeslaan door gebruik te maken van een gekende kwetsbaarheid in IT-systemen.
Miguel De Bruycker, directeur CCB: Een gekende kwetsbaarheid in een IT-systeem kan je eenvoudig verhelpen door software-updates uit te voeren. De impact van aanvallen zoals ransomware kan worden beperkt als organisaties en burgers snel hun systemen updaten. Op safeonweb.be bieden wij tips en tools aan die je helpen om al je systemen steeds up to date te houden.

Ransomware is een gijzelvirus dat je toestel en bestanden gijzelt en losgeld vraagt. Slachtoffers van Wannacry werden verplicht te betalen om hun gegevens terug te krijgen. Organisaties en personen die een back-up hadden van hun gegijzelde gegevens konden zonder het betalen van losgeld de schade aanzienlijk beperken.

Jan De Blauwe, voorzitter Cyber Security Coalition: Het maken van een back-up van de belangrijkste data kan professionele schade in geval van verlies of incident aanzienlijk verminderen. Elke organisatie zou daarom een goede back-up of Disaster Recovery oplossing moeten voorzien om business continuïteit te kunnen waarborgen.

Nood aan een digitale gezondheidsboost?

Uit de cijfers (sept 2018, n=400) blijkt dat:
– 22% van de respondenten nooit een back-up maakt
– Wie wel eens een back-up maakt doet dat onregelmatig (29%)
– 14% maakt een back-up op het toestel zelf, wat weinig zinvol is.
– ¼ van de respondenten voert nooit (5%) of zelden (19%) updates uit.

Hoog tijd voor wat digitaal gezondheidsadvies! Want de risico’s beperken is eigenlijk heel eenvoudig. En toch doen we het niet altijd. Opmerkelijk, want we zijn toch ook begaan met onze fysieke gezondheid, niet? Voldoende beweging, gezonde voeding: je kent het wel. Maar werken we ook aan onze digitale gezondheid?

Uit onderzoek blijkt alvast dat het niet zo goed gesteld is met de digitale gezondheid van de Belgen. Meer zelfs: buurlanden als Frankrijk, Duitsland en Nederland doen het beter dan wij.

Wat ons betreft alleszins niet. CCB lanceert daarom de digitale gezondheid index. Vanaf nu kan je met een eenvoudige test uitzoeken hoe het met zijn digitale gezondheid staat. Heb je nog werkpuntjes, dan ontvang je tips op maat om je digitale gezondheid te boosten:  https://campagne.safeonweb.be/nl

Bron : Centrum voor Cybersecurity België:

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.