NL | FR | LU
Peoplesphere

Slechts 58 % van de Belgische werknemers is tevreden met zijn loon.

Belgische werknemers in de overheidssector zijn het meest tevreden met hun loon. Werknemers in telecommunicatie en horeca lijken het minst tevreden. Een nieuwe StepStone-studie op basis van de recent gelanceerde Salarisvergelijker onthult enkele interessante inzichten.

In de publieke sector ligt het tevredenheidspercentage over het loon 24% hoger dan bij de gemiddelde werknemer. Een mogelijke verklaring hiervoor zijn de vaste loonschalen. Daarnaast mogen we ervan uitgaan dat onderhandelingen, proactieve vragen voor loonsverhogingen en een gebrek aan transparantie over het loon van collega’s leiden tot meer onzekerheid en dus ook tot meer ontevredenheid in de private sector. Belgische werknemers in de horeca- en telecommunicatiesector zijn dan weer het minst tevreden met hun loon.

Hoe meer loonsverhogingen, hoe tevredener de werknemers

Het ligt misschien voor de hand, maar hoe vaker werknemers loonsverhogingen krijgen, hoe tevredener ze zijn. De precieze richting van dit oorzakelijk verband is onduidelijk. De elementen die tot een loonsverhoging leiden, zoals goede prestaties en de erkenning van deze prestaties door het management, hebben immers ook een impact op de werknemerstevredenheid.

Werknemers die tijdens hun loopbaan meer dan 4 loonsverhogingen hebben gekregen, zijn tot 42% tevredener. Wie meer dan 9 loonsverhogingen heeft gekregen, is zelfs 54% tevredener met zijn loon dan wie er nooit een heeft gekregen (50%).

Methodologie – Deze studie is gebaseerd op de resultaten van de StepStone-Salarisvergelijker waarmee Belgische werknemers kunnen nagaan hoe hun loon zou evolueren als hun beroepssituatie verandert. Het systeem maakt gebruik van de loongegevens die via vragenlijst verzameld worden. Op die manier kunnen toekomstige lonen worden gesimuleerd op basis van de persoonlijke situatie. Gebruikers kunnen nagaan hoe een verandering van sector, managementniveau, locatie enz. hun loon zou beïnvloeden. Ze komen ook te weten waar ze staan in vergelijking met hun collega’s.

De Salarisverglijker houdt rekening met drie belangrijke factoren om iemands marktwaarde te berekenen: achtergrondgerelateerde factoren (bv. beroepservaring, opleiding), functiegerelateerde factoren (bv. functietitel, verantwoordelijkheidsniveau) en bedrijfsgerelateerde factoren (bv. sector, grootte of bedrijfslocatie). De gemiddelde foutenmarge van de Salarisvergelijker ligt momenteel onder de 20%. Voor locaties met aanzienlijke datavolumes ligt het foutenpercentage wat lager.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.