NL | FR | LU
Peoplesphere

Slechts een kwart van Belgische werknemers durft opslag te vragen.

In 2018 heeft meer dan driekwart (76,6%) van de werkende Belgen in voltijdse loondienst geen opslag gevraagd aan zijn of haar werkgever, en 62,2% is dat dit jaar ook niet van plan. Opvallend is ook het verschil tussen mannen en vrouwen. 16,5% van de vrouwen durft hun leidinggevende niet aan te spreken over het onderwerp, dat is bijna dubbel zoveel als de mannen (8,7%).

Uit de enquête blijkt duidelijk dat we geen durvers zijn als het op salaris aankomt en er ook niet open over durven te communiceren met onze werkgever. Als belangrijkste redenen die men opgeeft om geen opslag te vragen luidt het dat de werkzaamheden gelijk gebleven zijn (31,4%), dat ze blij zijn met hun huidige salaris (27,4%), en het feit dat de collega’s ook geen opslag hebben gekregen (21,7%).

“Dit zijn toch wel frappante resultaten”, zegt Sander Poos, Managing Director Benelux bij Indeed. “Door de economisch gunstige tijden en de krapte op de arbeidsmarkt worstelen werkgevers met het invullen van vacatures, maar het behouden van huidige werknemers is minstens zo belangrijk. Het gevaar bestaat dat talent gaat uitkijken naar een baan met een beter salaris.” Amper 13,7% van de ondervraagden het afgelopen jaar opslag. Bovendien polste nog geen kwart of een loonsverhoging tot de mogelijkheden behoorde. Van degenen die er wel om vroegen, slaagde overigens amper een op tien in zijn of haar opzet. Die loonsverhoging was dan ook nog eens miniem: in 40 procent van de gevallen ging het over 1 tot 3% opslag.

Dat we niet geneigd zijn om opslag te vragen, betekent overigens niet dat we tevreden zijn over ons huidig loon. Amper een kwart van alle ondervraagde werknemers (27,4%) is in zijn nopjes met wat op het loonbriefje staat, en meer dan de helft van hen (52,4%) zou overwegen om van job te veranderen als ze elders meer kunnen verdienen.

Verlof boven loon

Uit het onderzoek blijkt ook dat Belgen de voorkeur geven aan extra verlof (39,6 procent) en flexibelere uren (29,5 procent) als alternatieven voor een hoger loon. Naarmate we ouder worden, wordt een hoger loon wél alsmaar belangrijker. Zo vindt respectievelijk 41,5 en 45,6 procent van de vijftig- en zestigplussers in het onderzoek loon de belangrijkste voorwaarde om bij hun huidige werkgever te blijven, terwijl slechts een kwart van de werknemers onder de dertig die mening deelt (25,6 procent).

Indeed peilde ook naar wat de Belg zou doen mocht hij financieel niet afhankelijk zijn van het maandelijkse salaris. In dat geval zou 34,8 procent zijn of haar huidige job toch blijven uitoefenen, zou 30,6 procent ander werk zoeken en 20,9 procent helemaal stoppen met werken.

Ook hier is er een duidelijk verschil tussen man en vrouw, en tussen jongeren en ouderen: 34,3 procent van de vrouwen zou ander werk zoeken, terwijl dat bij de mannen slechts 26,9 procent is. Hoe ouder we worden, hoe liever we onze loopbaan willen afronden tot aan de pensioengerechtigde leeftijd. Zo zou 41,2 procent van de vijftigers en 46,5 procent van de zestigers niets veranderen. Bij jongeren onder de dertig jaar is dat minder dan een op drie (27,2 procent).

Bron: onderzoek van Indeed uitgevoerd door onderzoeksbureau PanelWizard.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.