NL | FR | LU
Peoplesphere

Vlot woon-werkverkeer steeds belangrijkere factor in jobtevredenheid.

Lange pendeltijden hebben een negatieve invloed op het welzijn en het functioneren van werknemers. Dat blijkt uit een studie van de Vlaamse Overheid. Bij werknemers die meer dan twee uur pendelen is er een grote groep die het moeilijk heeft om werk en privé in evenwicht te houden. Het is volgens ICT-consultancybureau Elmos aan werkgevers omoplossingen op maat aan te bieden om stress dor woon-werkverkeer te verminderen.

Voor 65,7% van de Vlaamse werknemers bedraagt de reistijd minder dan een uur. Ongeveer een kwart (23,8%) van de werknemers is één à twee uur onderweg en voor één op de tien (10,5%) duurt het heen en weer pendelen twee uur of meer. De reistijd van en naar het werk zorgt bij heel wat werknemers voor stress. Vlot woon-werkverkeer wordt dan ook een steeds belangrijkere factor in tevredenheid op het werk. Dat merkt ook ICT-consultancybureau Elmos. “Enkele jaren geleden was voornamelijk het loonpakket belangrijk. Een tijdje later werd ook de inhoud van de job een cruciale factor. Nu spelen niet enkel de inhoud, opleidingen en het loonpakket mee, maar ook de reistijd”, vertelt Liesbeth Debruyn, General Manager van Elmos. Het gaat daarbij niet per se over de afstand van het woon-werktraject, maar over hoe lang de werknemer onderweg is. Het aanbieden van alternatieve mobiliteitsoplossingen kan dit laatste positief beïnvloeden.

Mobiliteitsoplossingen op maat van de werknemer.

Daarom kijkt Elmos samen met zijn consultants naar de meest efficiënte manier om het woon-werkverkeer te overbruggen. “Afhankelijk van waar de consultant woont, zoeken we mobiliteitsoplossingen die het woon-werkverkeer vlotter kunnen maken. Dat kan bijvoorbeeld gaan over een combinatie van een treinabonnement of elektrische fiets en een bedrijfswagen met gelimiteerde tankkaart. Maar ook tijds- en plaatsonafhankelijk werken zorgt voor minder stress. Als onze eindklant het toelaat dan moedigen we ook thuiswerk aan”, aldus Liesbeth Debruyn. Er wordt niet alleen bewuster en slimmer, maar dus ook milieuvriendelijker gereisd. Het consultancybureau polst niet alleen tijdens de onboarding, maar ook op gestructureerde momenten zoals tijdens evaluatiegesprekken naar persoonlijke behoeften wat betreft vervoersmiddelen. Op die manier probeert Elmos zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen van zijn consultants.

Kandidaten hebben vandaag andere noden.

Elmos probeert zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen van zijn consultants. “Thuiswerk, opleidingen volgen, werken met hippe technologieën,… We ervaren dat kandidaten er vandaag de dag veel belang aan hechten. Verloning is niet meer de doorslaggevende factor waarom iemand voor een bepaalde onderneming kiest. Veel belangrijker zijn opleidings- en doorgroeimogelijkheden, erkenning, luisteren naar je werknemers, werksfeer en de jobinhoud”, weet Liesbeth Debruyn. “We proberen een omgeving te creëren waarin onze consultants zich geapprecieerd voelen door naar hun mening te vragen en hen zeker niet als een nummer te behandelen. In tijden van een krappe arbeidsmarkt kijken werknemers immers extra kritisch naar de match die er is tussen de job, de organisatie en henzelf.” Bedrijven moeten anticiperen en creatief omgaan met tekorten. Zo maakt Elmos gebruik van co-sourcing, waarbij het werkkrachten tijdelijk inhuurt van partners en andersom. Op die manier kan het zijn groeipad verder uitstippelen.

Bereikbaarheid prioriteit

Roeland Meessens en Ann Uijtdebroeks werken als consultant bij Elmos en maken gebruik van de combinatie van een treinabonnement en bedrijfswagen. “Vroeger ging ik altijd met de wagen naar Brussel. Door de toenemende drukte op de baan en het langdurig zoeken naar een parkeerplaats in Brussel zelf, heb ik voorgesteld om deels met de trein te gaan”, verklaart Roeland Meessens. “Bij het aannemen van een bepaalde job is voor mij dan ook enerzijds de jobinhoud uiterst belangrijk, maar zal ik anderzijds ook altijd nagaan waar het bedrijf zit en hoe ik het kan bereiken”, aldus Ronald Meessens.

“In Leuven, waar ik werk, vond ik nooit parkeerplaats met mijn wagen. Ik besprak de mogelijkheid met mijn werkgever en kreeg een treinabonnement aangeboden, naast mijn bedrijfswagen. Hierdoor ben ik nu vrij om te kiezen of ik met de auto of de trein reis. De trein betekent voor mij flexibiliteit in mijn startuur en met de auto gaan betekent vroeg vertrekken maar genieten van wat me-time”, legt Ann uit. “Naast de bereikbaarheid is het voor mij ook belangrijk om mensen te helpen door het uitoefenen van mijn job en om steeds nieuwe bedrijfskennis op te doen”, verklaart Ann.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.