NL | FR | LU
Peoplesphere

Ziekteverzuim in Belgische bedrijven met 33% gestegen de laatste 10 jaar. Zouden we bedrijven en medewerkers motiveren om meer te bewegen en gezonder te werken?

De Belgische werknemer beweegt te weinig en is vaker ziek dan zo’n tien jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van Attentia. Daarom lanceert de HR & Well-being specialist samen met SportMed een programma om medewerkers bewuster te maken van het belang van een gezonde levensstijl, zowel op als naast het werk. Attentia roept organisaties op om dringend meer in te zetten op vitaliteit.

Het ziekteverzuim in Belgische bedrijven stijgt snel. Het kort (1 maand) ziekteverzuim is op 10 jaar tijd met 33% gestegen. Gemiddeld is nu 8% van de medewerkers een tijdje afwezig van het werk. Opvallend is dat het aantal langdurig zieken met meer dan de helft (+49%) gestegen is ten opzichte van tien jaar geleden. Dit absenteïsme is niet leeftijdsgebonden, want in elke leeftijdsgroep is de stijging zichtbaar.

Uit self assessments bij beeldschermwerkers leert Attentia verder dat 66% het voorbije jaar fysieke klachten heeft gehad. Meer nog: 74 procent van alle deelnemende medewerkers heeft minstens één keer per week visuele klachten na een werkdag. 7% geeft aan dat dit hen afwezig houdt op het werk. De voornaamste fysieke klachten situeren zich in de nek (33%), onderrug (32%) en schouders (25%).

Naast fysieke klachten, merkt iets meer dan helft van de medewerkers (55%) dat hun concentratievermogen vermindert. 38% laat ook een gevoel van stress optekenen (met symptomen als angst, slaapstoornissen, vermoeidheid). Verder is uit cijfers van de Sensor van Attentia, dat is de meting naar stress en engagement in organisaties, gebleken dat de Belg een hoog engagement vertoont (83%) en plezier heeft in de job (81%), maar anderzijds is er op vlak van stress wel een hoge herstelnood merkbaar.

“23% van de respondenten vertoont een hoge herstelnood. Dat zijn medewerkers die bij het ervaren van stress meer tijd nodig hebben om te ontspannen, om te ‘herstellen’ van die stress. Zij hebben bijgevolg een verhoogd risico op burn-out. Voor een bedrijf is het belangrijk te meten en te weten welke groepen medewerkers in die ‘rode gevarenzone’ zitten’ en om gericht actie te ondernemen” aldus Nathalie Constant, directeur Well-being & bij Attentia.

Al deze factoren samen verhogen de kans op absenteïsme. Om bedrijven en hun medewerkers bewuster te maken van het belang van een gezonde levensstijl op en naast het werk, lanceert Attentia in samenwerking met SportMed het Vital Company programma.

Vital Company is modulair opgebouwd in drie delen: Be Active, Be Flex en Be Fit. Elke module focust op een specifiek thema. Met Be active zetten we op een laagdrempelige wijze aan tot meer bewegen, te starten met een Activity . Be Flex draait vooral rond lichaamshouding en mobiliteit. Een belangrijk onderdeel van deze module is de body posture scan. En Be Fit tot slot werkt aan het uithoudingsvermogen, ter preventie van cardiovasculaire aandoeningen. In elke module krijgen medewerkers een persoonlijk actieplan en wordt na een bepaald aantal weken een tweede meting gedaan om te kijken wat de vooruitgang is. Daarna komt dan een nieuw, aangepast persoonlijk actieplan met meetbare progressiedoelen.

“Door de persoonlijke aanpak is het Vital Company programma er zowel voor de actieve als minder actieve medewerker. Wij werken voor dit programma met wetenschappelijk onderbouwde test- en trainingsmethodes van SportMed. Bovendien is het wetenschappelijk bewezen dat het bevorderen van de fysieke activiteit van medewerkers overduidelijk een positieve impact heeft op verzuim en productiviteit”, vertelt Nathalie Constant.

 

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.